Marmaris Bölgesi
Zengin tarihi ve muhteşem doğası ile Marmaris, Ege ve Akdeniz' in kesiştiği noktada, Muğla iline bağlı bir liman kentidir. Coğrafi konumundan dolayı tarih boyunca sayısız uygarlıkların yerleşim yeri olmuş, çok sayıda limana ve kente ev sahipliği yapmıştır. Doğal güzellikleri, uzun sahil şeridindeki bakir koyları, eşsiz plajları, doğal liman oluşu, modern yat limanları, mavi tur imkanları, çam ormanlarıyla kaplı tepeleri, muhteşem manzarası, antik kentleri ve her türlü su sporlarına olanak sağlayan yapısıyla Marmaris, Ülkemizin en özel tatil yerlerinden biridir. Yeşilin ve mavinin tüm tonlarını yılın oniki ayında görebileceğiniz bir cennet köşedir.
Marmaris' deki ilk yerleşimin tarihi M.Ö.3400' lere kadar gitmektedir. Bölgeye ilk olarak başkanlarının adı Kar' ın ülkesi anlamına gelen KARIA ismi verilmiştir. Zaman içerisin de Marmaris, pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü bir yer haline gelmiştir. Bölgede yapılacak gezilerde Karia, Rodos ve Ada uygarlıkları, Mısır, Asdur, İon, Dor, Pers, Makedon, Suriye, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini görmek mümkündür.
Marmaris merkezinin Marmaris Kalesi, Marmaris Rıhtımı ve Marmaris Marina ile çevrilmiş bölümü "Tarihi Kent Merkezi" olarak adlandırılmaktadır. Marmaris Kalesi' nin de bulunduğu tepelik alanda Osmanlı dönemine ait 16. yüzyıldan kalma tarihi yapılar mevcuttur. Bu tarihi yapıların pek çoğu zaman içinde restore edilmiş olup bar, restaurant, cafe, mağaza ya da ev olarak halen olarak kullanılmaya devam etmektedir. Tarihi kent merkezinin dar sokaklarında ahşap evlerin arasında dolaşmak oldukça etkileyici ve huzur vericidir.
Marmaris'de gezilip görülmesi gereken tarihi yerler: Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi, Marmaris Büyük Çarşı, Hafsa Sultan Kervansarayı, Sarıana Türbesi, İbrahim Ağa Camii, Büyük Çarşı (Bedesten), İyilik Kayalıkları Arkeoloji Parkı, Taşhan ve Kemerli Köprüleri, Physkos Antik Kenti, Loryma Antik Kenti, Kedrai Antik Kenti, Amos Antik Kenti, Bybassos Antik Kenti...
Turizm sektörünün önde gelen yerlerinden biri olan Marmaris' de her zevke uygun, sayısız eğlence mekanı bulunmaktadır. Marmaris gece hayatı deyince ilk akla gelen, Marmaris Barlar Sokağı' dır. Bu canlı ve hareketli sokakta birbirinden güzel pek çok disko, bar, cafe ve canlı müzik yapan mekanlar sıralanmaktadır. Sakin fakat keyifli bir akşam geçirmek isteyenler için ise sahil boyunca uzanan irili ufaklı cafeler mevcuttur. Marmaris' in merkezinden sahil yolu boyunca ister Barlar Sokağı tarafına, isterseniz Uzunyalı Sahili tarafına gidin, her yerde mutlaka bir aktiviteye rastlarsınız.
Ülkemizin en gözde turizm merkezlerinden biri olan Marmaris' de, yerel lezzetler bulabileceğiniz çok sayıda restoran bulunmaktadır. Restaurantlar ağırlıklı olarak ilçe merkezinde ve sahil bölgelerinde bulunmakta olup, her türlü damak zevkine ve her türlü bütçeye uygun balık restaurantları, deniz ürünleri, et restaurantları, ev yemekleri, kahvaltı mekanları, irili ufaklı cafeler, fast food mekanları, sahilde deniz manzarası eşliğinde keyifle yemek yiyebileceğiniz ya da birşeyler içebileceğiniz çok sayıda cafe ve restaurantlar bulunmaktadır.
Marmaris'in tarhanası, dondurması ve surası meşhurdur. Börülce ve et suyundan pişirilen tarhana yaz aylarında kışlık olarak hazırlanır. Sura, etin pirinç ile doldurulması suretiyle hazırlanan ve daha çok kurban bayramında ve Hıdırellezde pişen bir çeşit dolmadır. Ayrıca Marmaris'in meşhur lezzetlerinden bir diğeri de çam balıdır.
Taze deniz ürünleri de mutlaka tadılması gereken lezzetlerdendir.
Marmaris'de ve çevresinde çok sayıda koy ve plaj bulunduğundan, yapılacak en güzel aktivite, gün boyunca denizin ve güneşin tadını çıkarmaktır. Marmaris'in ana plajları, şehir merkezinden İçmeler'e kadar, yaklaşık 8 km lik sahil boyunca konumlanmıştır. Marmaris ve çevresindeki belli başlı plajlar Marmaris Halk plajı, Uzunyalı Plajı, İçmeler Plajı, Turunç Plajı, Kleopatra Plajı, Kumlubük Plajı, Kızkumu Plajı, Çiftlik Plajı, Cennet Adası Plajı, Akyaka Plajı ve Akçapınar Plajıdır.
Özellikle deniz tutkunları için, Marmaris'in eşsiz güzellikteki koylarını keşfetmek için Marmaris merkezinden hareket eden tekne turları bulunmaktadır.
Marmaris ve çevresindeki su altı dünyasını keşfetmek isteyenler için ideal aktivitelerden biri de dalıştır.
Dalaman Çayı'nda heyecan dolu, eğlenceli, unutulmayacak bir rafting aktivitesini yapma imkanı bulunmaktadır.
Marmaris çevresindeki doğal güzellikler içerisinde yapılacak doğa yürüyüşü, trekking ve kanyon turları vardır. Bunlara ek olarak ayrıca At Safari, Jeep Safari , ATV Safari gibi aktiviteler mevcuttur.
Ayrıca Saklıkent, Dalyan, Köyceğiz, Akyaka gibi çevrede bulunan tarihi ve turistik yerlere de günübirlik tur aktiviteleri mevcuttur.
Marmaris Camping ve Glamping(butik lüks camping) sevenler için de adeta bir cennet köşesidir. Marmaris ve çevresindeki muhteşem koylar ve yeşillikler arasında çeşitli imkanlar sunan kamp alanları, orman kampları, plaj kampları, bungalov kampları ve lüks kamplar(glamping) bulunmaktadır.
Marmaris' de sayısız alışveriş imkanı vardır. Geleneksel kadın el sanatları içinde en gelişmiş olan iğne oyalarının türlü çeşitlerini Marmaris'de bulmak mümkündür. Liman ve çevresi ile, kale içi ve kale yolundaki mağazalarda bakır, ahşap işi dekoratif malzemeler, takılar, yöresel lezzetler turistlere sunulmaktadır. Bunun yanı sıra Büyük Çarşı ve Netsel Marina da alışveriş için tercih edilebilecek bölgelerdendir. Evinize dönerken almanız gereken başlıca ürünler turunç reçeli ve Marmaris balıdır.
Marmaris'e ulaşım çok kolaydır ve pek çok alternatif mevcuttur.
Karayolu : Marmaris'e Türkiye'nin hemen her köşesinden otobüsle ulaşma olanağı bulunmaktadır. Ayrıca, yakın yöreler olan Bodrum, Datça, Fethiye' ye de otobüs seferleri yapılmaktadır. Otobüs terminali ilçe merkezine 2 km uzaklıktadır.
Havayolu : Marmaris'e en yakın havaalanı Dalaman Havaalanı olup Marmaris'e mesafesi yaklaşık 100 kilometredir. Marmaris'e ulaşım için en pratik ve kolay yol olan uçak ile ulaşım için özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara'dan Dalaman'a uçak seferleri düzenlenmektedir. Bodrum-Milas havaalanı(142km) ise diğer alternatif havaalanıdır.